Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden!
Een arbeidsvoorwaardengesprek kan best spannend zijn. Je bent persoonlijk en technisch een match met jouw toekomstige werkgever, maar kiest natuurlijk alleen voor deze baan voor de juiste voorwaarden. Zaken als salaris, vakantiedagen, pensioensregeling en andere contractuele extra’s worden besproken. Wanneer alles is besproken, worden de voorwaarden vastgelegd in arbeidsovereenkomst en ben je klaar om te tekenen. Een arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden, hoe doe je dat? Wij geven je hieronder 8 tips!
Tip 1: Weet wat jij belangrijk vindt
Voordat je het gesprek in gaat is het belangrijk om te weten wat jij van belang vindt. Vind jij bijvoorbeeld een goede reiskostenvergoeding of laptop/telefoon van de zaak van belang? Of vind je het aantal vakantiedagen of de mogelijkheid tot een lease auto belangrijker?
Wanneer je dit goed voor jezelf op een rijtje hebt gezet, is het ook van belang dat je dit goed communiceert naar de werkgever. Leg daarom uit waarom je dit belangrijk vindt en communiceer hierbij helder. De kans is dan groter dat de partij meegaat in jouw wensen.
Tip 2: Doe een marktonderzoek naar salarissen
Het kan zijn dat dit je eerste baan is binnen een bepaalde branche of dat je juist een nieuwe stap aangaat in eenzelfde branche. Hoe dan ook, het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar marktconforme salarissen binnen de functie waar je naar solliciteert. Dit kan doormiddel van diverse websites zoals Glassdoor en Loonwijzer, maar ook kan je collega’s en vrienden met soortgelijke functies benaderen.
Op deze manier kan je professioneel overkomen bij je nieuwe werkgever en heb je voor jezelf een bandbreedte bepaald. Je zult je sterker voelen in de onderhandeling, mocht dit nodig zijn.
Tip 3: Een arbeidsvoorwaardengesprek is meer dan alleen salaris
Natuurlijk is het goed om te focussen op salaris, maar staar je hier niet op blind. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk een hele positieve bijdrage leveren op jouw uiteindelijke contract. Probeer dus ook praktisch te denken. Sommige organisaties bieden voordelen aan zoals: Gratis kinderopvang, een auto van de zaak, gratis sporten, gratis lunch of extra vakantiedagen. Allemaal zaken die een voordelige bijdrage hebben, zowel praktisch als financieel, op de invulling van jouw werkweek.
Tip 4: Durf te onderhandelen
Startaanbod ontvangen? Dan is het tijd om te onderhandelen. Voor de een is dit een tweede natuur en voor de ander een uitdaging. Als je van nature geen onderhandelaar bent, weet dan dat je nooit bang hoeft te zijn om met een tegenaanbieding te komen. Of het nou gaat om je salaris of andere contractuele punten, in de huidige arbeidsmarkt is er in veel gevallen onderhandelruimte. Niet geschoten is altijd mis. Iedere werkgever is hierop voorbereid, want het hoort er nou eenmaal gewoon bij.
Tip 5: Een fijn arbeidsvoorwaardengesprek heeft een goede sfeer
Tijdens het gesprek is het natuurlijk goed om voor jezelf op te komen, maar zorg er ook voor dat de sfeer tussen jou en de werkgever goed blijft. Wees constructief in het bedenken van oplossingen en blijf niet te lang hangen op een bepaald punt. Beide partijen zullen soms moeten schikken en het is belangrijk dat je met een mooi totaalpakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden naar huis gaat. Sluit dus een compromis waar mogelijk en zie een onderhandeling niet als een strijd. Uiteindelijk hebben jullie een gezamenlijk doel: Een contract opstellen waarmee iedereen tevreden is.
Tip 6: Concurrentiebeding checken
Wanneer je met een nieuwe baan start is het altijd goed om te kijken of er een concurrentiebeding van toepassing is in jouw contract. Sommige werkgevers zijn hier zeer streng in. Een concurrentiebeding houdt in dat je als werknemer na het einde van je dienstverband je niet bij een soortgelijk bedrijf soortgelijke werkzaamheden mag uitoefenen. De afgelopen jaren is hier veel discussie over en het komt ook steeds minder vaak voor. Desondanks is het toch goed om dit te checken. Dit beding kan dan aangepast worden of uit de arbeidsovereenkomst worden gehaald.
Tip 7: Bespreek de toekomst
Tijdens het onderhandelen voor jezelf houd je natuurlijk ook rekening met de toekomst. Wat zijn bijvoorbeeld je ambities en wat heb je nodig om daar te komen? Als je dit weet, weet je beter wat belangrijk is qua voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden.
Als je kijkt naar je huidige aanbod kan je in je arbeidsvoorwaardengesprek ook de toekomst bespreken. Bijvoorbeeld: je hebt nu een bepaald salarisaanbod gekregen maar spreekt schriftelijk met de werkgever af dit na een half jaar nogmaals te evalueren. Zo leg je alvast de basis voor een nieuw contactmoment. Vooral als starter kan dit gunstig zijn, omdat je dan de tijd hebt om te bewijzen wat je in mars hebt.
Tip 8: Neem het contract nog een keer gronding door
Bij een goed aanbod wil je het contract natuurlijk zo snel mogelijk ondertekenen. Toch is het handig om het contract nog even mee naar huis te nemen en door te lezen of door een bekende te laten lezen. Neem geen overhaaste beslissingen en lees alles grondig nog een keertje door. Laat de organisatie bijvoorbeeld alvast een fictief loonstrookje ontwikkelen, zodat je alle documenten paraat hebt. Als je dan alles uit het contract hebt begrepen en je er volledig staat achter kunnen jullie elkaar de hand schudden en kan jij beginnen aan je nieuwe baan!
Ben jij momenteel op zoek naar een nieuwe baan of wil je meer weten over jouw kansen op de huidige arbeidsmarkt? Neem dan eens contact op met een van onze Recruitment Consultants. Zij zijn op de hoogte van wat er speelt binnen de markt. Ook kun je eens een kijkje nemen in ons vacatureaanbod en functies, salarissen en voorwaarden vergelijken.
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Wat is Vue?
We kunnen wel stellen dat Vue momenteel een van de populairste JavaScript-framworks op de markt is. Als Frontend Developer heb
Wat is UX Design
Stel je voor: Je ontwikkelt een app om de leukste outfits te shoppen. Je wilt dat jouw app er aantrekkelijk
LinkedIn profiel verbeteren
LinkedIn is een veelgebruikt sociaal medium binnen de bedrijfswereld. Het platform brengt je in contact met mensen die in jouw