Wat is UX Design
Stel je voor: Je ontwikkelt een app om de leukste outfits te shoppen. Je wilt dat jouw app er aantrekkelijk uitziet, maar vooral ook intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Dan heb je te maken met de wondere wereld van UX Design. Maar wat is UX design precies, wat is het verschil tussen UX en UI en hoe ziet het takenpakket van een UX Designer eruit? Je leest het hier!
Wat is UX?
Laten we beginnen met de basics: UX staat voor User Experience oftewel ‘’gebruikerservaring’’. Dit is de algehele ervaring die een gebruiker heeft bij de interactie met een product of dienst. Het doel van UX Design is dan ook om producten te ontwerpen die gebruiksgericht zijn en waarbij dus de behoeften en voorkeuren van de gebruiker in gedachte wordt gehouden tijdens het ontwerp. In welke mate een product gebruiksvriendelijk is hangt af van diverse factoren, zoals: Het ontwerp, de functionaliteiten, de gebruiksvriendelijkheid en de efficiëntie. Hoe vloeiender dit is ingericht, hoe beter het UX-doel is bereikt.
Hoe gemakkelijker het product is in gebruik, hoe tevredener de klant. Je hebt zelf ook vast wel eens meegemaakt dat jezelf minuten lang door een app moest navigeren om de juiste informatie te vinden. Of dat je eindelijk klaar was om een bestelling te plaatsen, terwijl vervolgens de app vast liep. Kleine kans dat je deze app nogmaals gebruikt om je shopdrang te stillen. Kortom, gebruikerservaring en daarmee UX-design bepaalt het succes van het product of de dienst en is daarom cruciaal.
Verschil UX UI
Wie van UX heeft gehoord, is ongetwijfeld ook bekend met de term UI of wel User Interface. Hoewel beide termen vaak in een adem worden genoemd, zijn het twee zeer verschillende disciplines. Zoals hierboven al werd benoemd richt UX zich op de gebruikservaring in zijn geheel. UI daarentegen, gaat over hele specifieke interface elementen die de gebruiker gebruikt om te communiceren. Het gaat bij UI dus echt over het ontwerpen van visuele en interactieve elementen die je ziet op bijvoorbeeld een website of app. Denk hierbij aan knoppen, menu’s, inschrijfformulieren en animaties.
UX en UI gaan daarom natuurlijk wel hand in hand met elkaar. Afhankelijk van het gebruikersonderzoek en de analyses die de UX Desginer doet, krijgt de UI designer de opdracht interactieve elementen te ontwerpen. Kortom: UX is gericht op de functionaliteit en bruikbaarheid van product of dienst en UI op het uiterlijk en de stijl ervan.
Wat doet een UX Designer?
Een UX Designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van digitale producten of diensten. Bij het ontwerp is het zijn of haar taak om de eindgebruiker in gedachte te houden en er voor te zorgen dat een product aantrekkelijk wordt om te gebruiken. Klinkt simpel, maar daar komt nog heel veel bij kijken. Hoe leer je je doelgroep het beste kennen? Hoe weet je wat je eindgebruiker wil en hoe zorg je ervoor dat al deze wensen en eisen worden door vertaald naar een top ontwerp? Hoe het takenpakket van een UX Designer er precies uitziet hangt af van de organisatie en het project waarvoor hij of zij werkt. De meest voorkomende zijn:
– Het opzetten en uitvoeren van doelgroepen onderzoek om de wensen en behoeftes van de eindgebruiker in kaart te brengen;
– Het ontwikkelen van een informatiearchitectuur, zodat er een logische en duidelijke navigatiestructuur ontstaat;
– Het organiseren van alle content op de website/applicatie;
– Het maken van prototypes van een product of dienst;
– Testen, testen en nog eens testen: Een UX Designer is verantwoordelijk voor het testen en evalueren van het ontwerp of prototypes met en door de eindgebruikers. Aan de hand van de feedback die uit de tests komt kan het productontwerp zo steeds worden verbeterd;
– Samenwerking managen met Product Managers, grafisch ontwerpers, UI Designers, en andere betrokkenen. Communicatieve skills zijn voor een UX Designer dan ook belangrijk;
Uiteindelijk zorgt een UX Designer er dus vooral samen met de Product Manager voor dat het hele ontwerpproces wordt geleid en dat het eindproduct voldoet aan de verwachtingen en doelstellingen van het bedrijf. Zo maakt een UX Designer zich eigenlijk onmisbaar in de (door)ontwikkeling van een digitaal product of dienst.
UX Designer opleiding
Past UX design helemaal in jouw straatje? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de opleidingsmogelijkheden die er zijn om UX Designer te worden. Er leiden meerdere wegen naar Rome, maar ik zit de meest voor de hand liggende vast voor je op een rijtje:
– Je kunt na de middelbare school direct kiezen voor een studie waarbij je UX-Design als (keuze)vak kunt opnemen. Op MBO niveau kun je bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding tot applicatieontwikkelaar of mediavormgever. Op HBO niveau zijn er ook diverse mogelijkheden, zoals Communication and Multimedia Design, Interaction Design, Creative Business en Game Technologies. Tot slot zijn er ook op universitair niveau opties, zoals Computer Science, Media Studies of Industrial Design.
-Verder zijn er natuurlijk ook diverse cursussen en bootcamps die je kunt volgen. Vaak richten deze cursussen zich specifiek op UX Design of een onderdeel ervan. Het is maar net op welk niveau je jezelf wilt ontwikkelen. Er zijn diverse opleidingsaanbieders die een breed aanbod aan cursussen hebben binnen dit vakgebied.
Leuk om te weten: Als je een opleiding of cursus tot UX Designer volgt, behandel je niet alleen thema’s binnen de wereld van design en technologie. Ook focus je je in veel gevallen op de psychologie erachter. Hoe denkt de eindgebruiker en waarom handelt hij of zij op een bepaalde manier? Het is dan ook een divers vakgebied!
Hopelijk ben je aan de hand van deze blogpost alles te weten gekomen over UX design. Ben je op zoek naar een uitdaging waarbij UX design en frontend development worden gecombineerd? Klik dan nu op de knop ‘’bekijk vacatures’’ en ontdek welke mogelijkheden er zijn. Ook kun je voor meer informatie altijd contact opnemen met een van onze consultants!
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Wat is Vue?
We kunnen wel stellen dat Vue momenteel een van de populairste JavaScript-framworks op de markt is. Als Frontend Developer heb
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden!
Een arbeidsvoorwaardengesprek kan best spannend zijn. Je bent persoonlijk en technisch een match met jouw toekomstige werkgever, maar kiest natuurlijk
LinkedIn profiel verbeteren
LinkedIn is een veelgebruikt sociaal medium binnen de bedrijfswereld. Het platform brengt je in contact met mensen die in jouw