Functies binnen frontend development
De wereld van frontend development is een stuk breder dan je in eerste instantie denkt. Misschien spreekt de sector je aan, maar weet je nog niet precies welke functie het beste bij jou past. Het is dan goed om te weten welke opties er zijn en daarom hebben wij diverse soorten functies binnen frontend development hieronder voor jou op een rijtje gezet! Lees snel verder.
Wat doet een Frontend Developer?
Als Frontend Developer werk je zoals de functietitel al doet vermoeden aan de ‘’voorkant’’ van een website of applicatie. Kortom je werkt aan het gedeelte dat de bezoekers van een app, systeem of website te zien krijgen. Een Frontend Developer is eigenlijk een programmeur die er samen met de designers voor zorgt dat de website/app er goed uitziet en op diverse devices en browsers werkt. Hierbij wordt rekening gehouden met zaken als gebruiksvriendelijkheid, vindbaarheid en laadsnelheid. Kort gezegd is de Frontend Developer bezig met het ontwerpen, programmeren, testen en implementeren van het gedeelte van de applicatie die bezoekers te zien krijgen.
Je doet dit voornamelijk met de technieken HTML, CSS en JavaScript. HTML bepaalt hierbij de structuur van de website en zorgt voor een duidelijk raamwerk. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd waar de afbeeldingen, headers of tekstgedeeltes komen. CSS bepaalt vervolgens hoe deze HTML eruit komt te zien en welke stijl de website krijgt. Denk hierbij aan zaken als de kleur, het lettertype en de vormen en formaten van elementen. JavaScript bepaalt vervolgens de interactie op de website, bijvoorbeeld de vervolgactie als er op een knop wordt gedrukt. JavaScript zorgt ervoor dat alle gegevens/data van de frontend naar de backend worden gecommuniceerd en andersom. Dat programmeren doe je meestal in een team, samen met andere programmeurs.
Verder kan het takenpakket van een Front End Developer per bedrijf verschillen. Soms ben je bijvoorbeeld bezig met het doorvoeren van verbeteringen of heb je veel contact met de klant. Wat veel Frontend Developers in ieder geval zo leuk vinden aan hun baan, is dat zij de verbinding maken tussen techniek en design
Wat doet een Lead Developer?
Hoewel de exacte functie van een Lead Developer van bedrijf tot bedrijf kan verschillen, is hij of zij voornamelijk verantwoordelijk voor het behouden van overzicht. De Lead Front End Developer zorgt ervoor dat het werk van het ontwikkelteam (bestaande uit Backend en Frontend Developers) goed verloopt. Je kunt een Lead Front End Developer eigenlijk zien als een soort mentor van het team, maar wel voornamelijk op technisch vlak. Hij of zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat het werk voldoet aan de technische vereisten. De taken van een Lead Front End Developer zijn vaak ‘’hands on’’. Dit houdt in dat ze zelf ook mee programmeren. Ze springen bij waar nodig, geven technisch advies en helpen het team om deadlines te behalen.
Hoewel een Lead Developer dus echt een techneut is, wordt deze rol soms ook ingezet als extra laag tussen de programmeurs en het management team. Dit is vooral het geval, omdat Lead Developers soms leidinggevende verantwoordelijkheden hebben, zoals het beheren van het budget en het halen van deadlines. Daarbij zijn ze soms een soort technisch adviseurs voor het management team of voor de klant.
Wat doet een Scrum Master
Een andere functie binnen frontend development die populair is, is die van de Scrum Master. Scrum is een werkwijze die binnen frontend development veelal wordt toegepast. Als je nieuwsgierig bent naar wat deze werkwijze precies inhoudt vind je hier meer informatie. Een Scrum Team is multidisciplinair, wat betekent dat er mensen met verschillende functies in hetzelfde team zitten, waaronder Frontend Developers, Backend Developers en de Product Owner. Net zoals een Lead Front End Developer is een Scrum Master de coach en het aanspreekpunt van de Developers. Hij of zij bepaalt het proces, reguleert het werktempo en plant geregeld reflectiemomenten met de teamleden. De belangrijkste verantwoordelijkheid van de Scrum Master is dat de Scrum aanpak op de juiste wijze wordt uitgevoerd door het team.
Wat doet een (Frontend) IT Consultant?
Een andere hoek die je als frontend-liefhebber op kunt gaan is de consultancy kant. Een Frontend consultant is een (vaak externe) analist die IT-systemen van bedrijven evalueert. Zo helpen ze bedrijven op weg op technisch vlak, zodat ze hun doelstellingen sneller en makkelijker kunnen bereiken. Eigenlijk zorgt zo’n Consultant er dus voor, dat digitale werkprocessen en diensten bij klanten worden geoptimaliseerd. Dit kan gaan over zaken als systeemontwikkeling en -integratie of het introduceren van nieuwe systemen.
Het leuke aan het IT consultancy vak vergeleken bij andere functies binnen frontend developemtn, is dat je je natuurlijk op veel diverse gebieden kunt specialiseren. Zo kun je je als Software Consultant focussen op het geven van advies op het gebied van nieuwe software, maar je kunt bijvoorbeeld ook Security Consultant worden en onderzoeken of infrastructuren en digitale processen op een veilige manier zijn in gericht.
Het takenpakket van een Consultant is dus breed en bestaat uit zaken als: analyseren, adviseren, problemen diagnosticeren, bedreigingen opsporen, technische oplossingen implementeren of zelfs het trainen van personeel in het gebruik van een nieuw systeem of een nieuwe soort software.
Klinkt een van deze functies binnen frontend development interessant of ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag meer weten? Bekijk dan nu ons vacatureaanbod of neem direct contact op met een van onze Recruitment Consultants. Wie weet ga jij binnenkort als Frontend Developer, Lead Developer, Scrum Master of Frontend Consultant aan de slag bij jou om de hoek!
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Wat is Vue?
We kunnen wel stellen dat Vue momenteel een van de populairste JavaScript-framworks op de markt is. Als Frontend Developer heb
Wat is UX Design
Stel je voor: Je ontwikkelt een app om de leukste outfits te shoppen. Je wilt dat jouw app er aantrekkelijk
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden!
Een arbeidsvoorwaardengesprek kan best spannend zijn. Je bent persoonlijk en technisch een match met jouw toekomstige werkgever, maar kiest natuurlijk