Wat is JavaScript?
Zonder JavaScript zouden jouw favoriete webpagina’s er behoorlijk saai uitzien. Ook in de vacatures van Frontend Professionals is de techniek niet meer weg te denken. Maar wat is JavaScript nou precies? Wij nemen je in deze blog mee en vertellen alle ins and outs. Lees vooral verder!
Het ontstaan van JavaScript
Voordat we technisch verder de diepte in gaan, doen we eerst een stap terug in de tijd. Om JS beter te begrijpen is het namelijk goed om meer over de geschiedenis van de scripttaal te weten. Programmeur Brendan Eich legde in 1995 de basis voor JavaScript. Op dat moment was hij werkzaam bij NetScape Communications Corporations, een nog bestaand softwarebedrijf. Toen der tijd werd de taal ontwikkeld onder de naam Mocha, met als doel dat het een aanvulling werd op de programmeertaal Java (ontwikkeld door Sun Microsystems). Het doel was dat het een taal zou worden die vergelijkbare mogelijkheden kon bieden als Java, maar dan flexibeler. Ook verschilde deze nieuwe taal van Java, omdat de taal uitvoerbaar moest zijn door de browser zelf. De livegang vond plaats onder de naam ‘’Livescript’’, maar deze is uiteindelijk veranderd naar JavaScript.
Wat is JavaScript
Kortgezegd is JavaScript de taal die ervoor zorgt dat webpagina’s dynamische content en interactieve elementen bevatten. Elementen als cookiemeldingen, pop-ups, formulieren, slideshows etc., worden mogelijk gemaakt door JavaScript. Wat de taal daarnaast uniek maakt, is dat deze ook wordt gebruikt om door middel van requests te communiceren met de backend. Omdat JavaScript een client-side scripttaal is, wordt het script als code gedownload naar de browser van de bezoeker en daar vervolgens uitgevoerd. Een stuk scripttaal bestaat uit een aantal opdrachten die de browser vervolgens uitvoert. De browser ontvangt deze opdrachten, zodra er een HTML pagina wordt ingeladen. Deze pagina bestaat uit code en normaliter heeft een scripttaal een programma nodig om gelezen te worden en te functioneren. Bij JavaScript zit dit in de browser en dat maakt werken met de taal zo voordelig.
Verder gebruikt JS variabelen om opslagplekken van data te vinden. Je hebt hierbij globale en lokale (block-scoped) variabelen. Globale variabelen zijn toegankelijk voor elke functie in het programma, en lokale alleen voor het block waar ze zijn gemaakt.
Het verschil tussen Java en JavaScript
JavaScript en Java worden vaak door elkaar gehaald, terwijl ze beiden eigenlijk heel anders zijn en verschillend werken. Allereerst is Java een object georiënteerde programmeertaal, terwijl JavaScript een object gebaseerde scripttaal is. Daarnaast is JavaScript, zoals eerder benoemd, een client-side scripttaal wat er voor zorgt dat de code direct wordt gedownload naar de browser van de bezoeker. Java is daarentegen een server-side scripttaal, wat inhoudt dat processen binnen de server plaatsvinden. Na uitvoering van de code wordt het resultaat pas gedownload in de browser van de bezoeker. Een voordeel van deze tussenstap is dat je Java dus indirect in elke omgeving kunt gebruiken, terwijl JS alleen direct voor browsers is. Een ander aanzienlijk verschil zit hem in het geheugen. Omdat Java veel meer geheugen gebruikt dan JavaScript, is JavaScript een geschiktere keuze voor webpagina’s. Het is namelijk ook een platte tekst, waar Java code nog gecompileerd moet worden.
Libraries en frameworks
Wie heeft gehoord van JavaScript, heeft ongetwijfeld ook de termen ‘JS Library’’ of ‘JS framework’’ wel eens voorbij horen komen. Een JS library kun je zien als een verzameling code waarmee je bepaalde functies kunt laten uitvoeren. Omdat de code al verzameld is, bespaar je een hoop tijd en kunnen zelfs beginners in korte tijd geavanceerde websites bouwen. Er zijn veel libraries beschikbaar tegenwoordig maar de bekendste zijn: JQuery, Animate on Scroll, Anime.js en Leaflet.js
Daarnaast heb je de JS frameworks. Deze bevatten, in tegenstelling tot de libraries, de geavanceerde manieren om websites te bouwen. Wel bevatten ze vaak uitgebreide libraries, waarin voorgebouwde functionaliteiten en testpakketten zitten. Voorbeelden van JavaScript-based frameworks zijn Angular.js, Vue.js, Node.js, en React.js Wil je meer lezen over deze frameworks? Bekijk dan vooral even onze andere blogs.
Hopelijk ben je aan de hand van deze blogpost wat wijzer geworden. Lijkt het je leuk om met JavaScript aan de slag te gaan? Check dan via onderstaande knop onze openstaande JS vacatures in jouw regio. Weet je niet zeker of JS wat voor jou is, maar ben je wel nieuwsgierig? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze Consultants.
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Wat is Vue?
We kunnen wel stellen dat Vue momenteel een van de populairste JavaScript-framworks op de markt is. Als Frontend Developer heb
Wat is UX Design
Stel je voor: Je ontwikkelt een app om de leukste outfits te shoppen. Je wilt dat jouw app er aantrekkelijk
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden!
Een arbeidsvoorwaardengesprek kan best spannend zijn. Je bent persoonlijk en technisch een match met jouw toekomstige werkgever, maar kiest natuurlijk